E-Learning programma
Ons e-learningprogramma is een kennisbank voor fysiek veilig & respectvol werken in de zorg en kan individueel per module worden afgenomen.
Het programma bestaat uit tien modules. De modules 1 en 10 worden gratis bijgeleverd bij afname van een van de andere modules.
Kosten: voor gebruik van twee maanden € 7,95 per module (inclusief module 1 en 10) en € 39,95 voor alle lesmodules.
10 Modules
1. Inleiding
1. Inleiding (basisprincipes)
Fysieke overbelasting in de zorg is niet nodig. Het kader om gezond, veilig en respectvol te werken wordt gevormd door drie pijlers: werkhouding, arbonormen en haptonomie. Deze module geeft weer wat deze pijlers inhouden en hoe je ze toepast in het werk.
2. Stoeltransfers
2. Stoeltransfers
Een overzicht van mogelijkheden om de cliënt te begeleiden met gaan staan en zitten, inclusief het begeleiden met het verzetten van voeten bij wc of bed en inzet van hulpmiddelen.
3. In en uit bed
3. In en uit bed
Fysieke overbelasting in de zorg is niet nodig. Een overzicht van fysiek veilige en respectvolle mogelijkheden om de cliënt te begeleiden met in en uit bed komen, van de wat actievere cliënt tot en met de passieve cliënt.
4. Kantelen in bed
4. Kantelen in bed
Een overzicht van mogelijkheden om de liggende cliënt uit te nodigen en te begeleiden met het draaien op de zij. Wanneer draai je de cliënt van je af, wanneer naar je toe? Een opbouw in technieken bij de actievere cliënt tot en met het kantellaken bij de passieve cliënt / PG.
5. Glijzeilen
5. Glijzeilen
Het glijzeil aanbrengen en weghalen. Het glijzeil is een onmisbaar hulpmiddel om de cliënt te (laten) verplaatsen binnen de grenzen van het bed. Hoe breng je het onder de cliënt aan? Hoe haal je het na de verplaatsing weg, zonder de cliënt daarmee opnieuw te verplaatsen? Ook deze zorg kan zonder fysieke overbelasting en met respect worden verleend.
6. Verplaatsen in bed
6. Verplaatsen in bed
Een overzicht van fysiek veilige en respectvolle transfertechnieken om de cliënt zijwaarts en/of hogerop in bed te verplaatsen, zonder en met glijzeil, soms in combinatie met een kantellaken, zowel totaal als lokaal verplaatsen, van de actievere tot en met de passieve cliënt.
7. Tilliften
7. Tilliften
Het werken met tilliften is een risicovolle handeling; word hierin bekwaam. Deze module gaat over het veilig werken met de actieve lift (stalift) en de passieve tillift. Wanneer mag je welke lift inzetten, welke tilbanden zijn mogelijk, hoe leg je de tilband aan en hoe verrijd en manoeuvreer je de lift zonder fysieke overbelasting.
8. Gevallen cliënt
8. Gevallen cliënt
Een overzicht van mogelijkheden om de gevallen cliënt fysiek veilig en respectvol te begeleiden tot stand: actief met hulp van een of twee personen of via het luchtmatrasje. De passieve tillift is de laatste optie.
9. Steunkousen
9. Steunkousen
Deze module geeft weer hoe je zonder overbelasting de compressiekous bij de cliënt aan- en uittrekt: kniekous en lieskous, zowel liggend op bed als zittend op de stoel. Inclusief het verplicht aanvullende hulpmiddel, de SlideX (Vilans Kick-protocol). Ook bij de ‘steunkous’ is fysieke overbelasting niet nodig.
10. Overige handelingen
10. Overige handelingen
Fysieke (over)belasting in de zorg is niet nodig. Deze module laat zien dat bij de passievere cliënt ook ‘kleine’ handelingen op bed niet zwaar hoeven te zijn: been over been leggen bij draaien, hoofdkussen goed leggen, plaatsen en weghalen van kussens onder de benen.
Duurzame inzetbaarheid begint in het onderwijs
TRANSFERS beLICHT is partner van het Consortium Beroepsonderwijs. Deze samenwerking heeft tot doel om fysiek veilig & respectvol werken te stimuleren in het onderwijs Zorg & Welzijn, waarbij de juiste werkhouding en de haptonomische verplaatsingstechnieken centraal staan.
Digibib 2.0
Docenten en studenten van aangesloten ROC’s kunnen het e-learningprogramma afnemen via de Digibib 2.0 van het Consortium Beroepsonderwijs.
Train de trainer
Docenten die met de e-learning gaan werken, volgen enkele dagdelen training van TRANSFERS beLICHT, om daarna de studenten optimaal te kunnen begeleiden bij het praktijkonderwijs.
Neem voor meer informatie contact met ons op.